Skip to main content

Lago Maggiore

Lago Maggiore – en sjö av färger och passioner i den del av Italien och Schweiz som alltid har varit en magnet för besökare tack vare det milda klimatet och för sitt medelhavs ljus. Detta är Italiens näst största sjö som gränsar till Piemonte, Lombardiet och Schweiz.

Lago Maggiore (också kallad Verbano) sträcker sig ca 65 km från Magadino i nordost till Sesto Calende i söder där sjön övergår i en flod. Redan 1817 skrev den engelske författaren och journalisten Stendahl ”Inget i världen kan jämföras med dessa fascinerande sommardagar vi tillbringade vid sjön (…) i kastanjeskogar, så gröna att trädgrenarna tycktes sänka sig i vattnet…”

Lago Maggiore har i århundraden varit en turistdestination för resenärer från hela världen. De grandiosa villorna byggda vid stränderna och på öarna i sjön var fashionabla sommarresidens i generationer och blev därefter attraktioner i sig själv. Tack vare det milda klimatet året runt och med riklig tillgång på vatten blev Lago Maggiore berömd för sina plantskolor. Otaliga botaniska arter som odlades här för första gången i Italien resulterade i att rhododendron och azalea snart blommande överallt runt sjön. Idag finns de finaste samlingarna av dessa plantor vid Villa Taranto och på ön Isola Madre. De ståtliga trädgårdarna vid sjön anlades i Belle Époque stil i en harmonisk blandning mellan konst och natur. Våra hotell ligger i staden STRESA som är den viktigaste utgångspunkten för båtfärder till Borromeo-öarna mitt i sjön. Öarna är berömda för sina fantasifulla konstgjorda grottor och parker. Det berömda Palazzo Borromeo med vackra trädgårdar, terrasser och fontäner ligger på kända Isola Bella nära Stresa.

Golfbanorna

Golfbanor Lago Maggiore 

Bogogno Golf Resort (36 hål)
Arkitekten Robert von Hagge designade Bogogno Golf Clubs två 18-håls par 72 banor kombinerade av teknisk kvalitet, naturlig skönhet och personlighet.
Designen av bana ”Del Conte” påminner om en links-bana med stora, öppna ytor och varierande flacka områden, stora sjöar och vild rough vid kanterna medan de yttre områdena är inramade med bergstopparna vid Monte Rosa bergen. Den livliga ”Bonora” banan påminner om en parklands bana, den är utlagd över ett stort, vidsträckt backigt område med ursprunglig natur med orörda bäckar och skogar som är så typiska för Naturparken Ticino. Course designer: Robert von Hagge. Invigd: 1996 ”Del Conte” och 2000 ”Bonora”. Längd ”Del Conte”: 18 hål, 5 755 m, par 72. Längd ”Bonora”: 18 hål, 5 880 m, par 72

Golf Club Castelconturbia (27 hål)
Denna golfbana anses vara en av Europas finaste och mest intressanta banor med ett landskap bestående av skog, berg och sjöar – en Norditaliensk scen när den är som bäst och som blev känd redan så tidigt som 1898 då den första banan invigdes och som låg på samma plats som den nuvarande banan som invigdes 1987. Golfklubben har tre 9-håls Par 36 banor som kallas för gul, röd och blå. Denna bana designades av Robert Trent Jones som försiktigt formade det orörda landskapet. På Castelconturbia har två Italian Open spelats. Course designer: Marco Croze. Invigd: 1988. Längd: 18 hål, 6 122 m, par 72. Typ: Wooded parkland

Golf Club des Iles Borromees (18 hål)
Härifrån har man en vidunderlig panorama utsikt över det alpina landskapet vid Sempione och mot bergen Val Grande. Vid det 18.e hålet kan man betrakta Milanos skyline, alperna i Ticino och fyra sjöar. Golfbanan, belägen ca 500 m.ö.h., är designad av Marco Croze, en av Italiens mest kända banarkitekter, och anses vara en av de vackraste i Norditalien. Course designer: Marco Croze. Invigd: 1988. Längd: 18 hål, 6 122 m, par 72. Typ: Wooded parkland

Varese Golf Club (18 hål)
Golfen introducerades redan 1897 i Varese med en golfbana anlagd i en vacker park som tillhörde dåvarande Grand Hotel Excelsior. Efterhand som golfbanan expanderade flyttade man 1934 hela anläggningen med 9 hål till Luvinate ovanför Lago Varese, en av Lombardiets minsta sjöar där klimatet är särskilt milt och soligt. På 1950-talet anlades ytterligare 9 hål och resultatet blev en ”par 72” bana med mjukt undulerade greener med en synnerligen vacker vy över Mount Rosa, Lago Maggiore, Varese och Monate. Klubbhuset är inhyst i ett gammalt kloster. Course designer: Cecil R. Blandford & Peter Gannon. Invigd: 1934. Längd: 18 hål, 5 942 m, par 72. Typ: Parkland, hilly

Hotell vid Lago Maggiore

HOTEL DELLA TORRE (3***), Stresa

Detta nyligen renoverade hotell är beläget ca 150 m från Borromeo bukten och ca 800 m från “gamla stan” dit man promenerar längs den vackra promenaden vid sjön. Sedan 1948 är det samma familj som äger och driver hotellet. Det finns 60 bekvämt inredda rum med bad & dusch och wc, hårtork, luftkonditionering, telefon, värdefack, satellit-TV och balkong. Mot tillägg finns 5 junior sviter på 3:e och 4:e våningen med vacker vy över sjön eller mot alperna.

HOTEL MILAN SPERANZA AU LAC (4****), Stresa

Hotellet består av två byggnader belägna intill varandra i centrum av Stresa, nära båthamnen och shopping distriktet. Från hotellet har man en superb utsikt över Lago Maggiore, Borromeo-öarna och alperna. De modernt inredda 165 rummen har bl.a. bad/dusch och wc, hårtork, direkt telefon, satellit-TV, luftkonditionering och de flesta även balkong med utsikt över sjön. Restaurangen är känd för sitt excellenta kök, två matsalar och en stor veranda. Det finns konferens- & mötesrum, två hissar i varje byggnad, privat swimmingpool, tennisbana och garage.

GRAND HOTEL DES ILES BORROMÉES (5***** deluxe)

Den magnifika byggnaden i ”Belle Époque” stil uppfördes 1861 och ligger i Stresa vid stranden av Lago Maggiore mitt emot Borromeo-öarna. De 179 luxuöst inredda rummen och luftkonditionerade rummen reflekterar hotellets storslagna ”grandeur” med traditionell dekor i mjuka färger, stuckaturer, ljuskronor med glas från Murano och möbler i Maggiolini eller Biedermeier stil. Badrummen i marmor har jetstrålar i badkaren, designade wc, badrockar, badskor, telefon och hårtorkar. En del rum har balkong och samtliga har satellit-TV, direkt telefon, minibar och Internet anslutning. Italienskt och Medelhavsinspirerat kök serveras i den raffinerade restaurangen med högt till tak, silverbestick och mjuka mattor. Lunch och middag serveras även på trädgårdsterrassen under sommaren; till middagen rekommenderas formell klädsel. Vid hotellets två swimmingpooler serveras under sommaren lättare måltider och drycker. I hotellets lobby och pianobar kan gästerna koppla av i eleganta omgivningar med afternoon tea eller aperitif. Detta är ett storslaget hotell!

Karta